robscheepers.com
Columns
3 augustus 2021

KERKKLOKTERREUR

‘Beste rijdende rechter. De buren hebben soms wel twee keer in de week seks, waarbij overduidelijk geluiden van genot hoorbaar zijn als je je oor tegen de muur houdt. En mijn vrouw en ik liggen daar gemiddeld 16 minuten wakker van met uitschieters van soms wel een half uur. Rijdende rechter, doe wat aan deze uitspattingen van een gelukkig leven!”

U zult nu denken: hij verzint deze situatie. Dat klopt ook. Maar ik kijk na anderhalf jaar coronafrustraties nergens meer van op. Afgelopen week las ik het verhaal van Maarten. Maarten heeft een huis gekocht in Liessel. Naast de kerk. En nu wordt hij helemaal gek van de kerkklokken. Maarten heeft zelfs uitgerekend hoeveel geluidsbewegingen de kerk op jaarbasis produceert. En dus fröbelde de gefrustreerde Maarten een filmpje in elkaar over de kerkklokkenterreur, waarin hij mensen afraadt om voor de rust in Liessel te komen wonen. Om in klokkenterminologie te blijven: seconde beter een ander dorp kiezen.

Het gelikte filmpje kostte absoluut meer dan een uurwerk. Maarten had die tijd beter kunnen besteden met het zoeken naar een ander huis op Funda. Dat zou slimmer zijn geweest. Of in dit geval ‘wijzer’. Want bij een kerk horen nu eenmaal kerkklokken. Zoals de lucht van gier onvermijdelijk is in een dorp. En zoals er kinderen spelen in een woonwijk met speeltuintjes. Ik woon in Sterksel, ook naast een kerk. En ook onze kerkklokken luiden. Minder vaak dan in Liessel wellicht, maar ik vind het helemaal prima. Trouwens, ik heb er niks van te vinden. Die kerk stond er al toen we het huis kochten, dus niet janken.

Voor veel mensen is je groen en geel ergeren aan de omgeving een manier van leven. Het hinderlijke geluid van buren, vogeltjes, kinderen en dus kerken biedt hun een soort van houvast in hun eigen vaak vastgelopen bestaan. Verdwijnt een frustratie, dan wordt een volgend conflict gekoesterd. Dat leidt de aandacht af van het échte probleem: een ontslag, dromen die bedrog blijken, een ongelukkige relatie, een burn-out, et cetera. Daarom is een rigoureuze aanpassing van de omgeving niet de oplossing. De oorzaak en dús ook de oplossing ligt altijd bij de klager zelf. In plaats van geforceerde afspraken maken met de buren kun je beter een deal sluiten met je eigen bovenkamer. Want je kunt er ook heel simpel voor kiezen om je niet langer te ergeren aan je omgeving.

Om op de kerkklokken terug te komen. Beste Maarten, er is voor zover bekend geen enkele andere klacht binnengekomen in heel Liessel. Waarom zou dan een heel dorp rekening moeten houden met jouw drukke hoofd? Had je maar een ander stekkie moeten kiezen. Sorry hoor, maar als je een huis koopt naast een kerktoren, dan weet je meestal wel hoe laat het is.

Terug naar het overzicht