robscheepers.com
Columns
12 juni 2020

10 dagen Mondkapverdische Eilanden

Het is inmiddels een running gag van mijn lollige oom Jos. Als tegen de zomer de ­vakantieplannen besproken worden, komt hij ieder jaar met een nieuwe grappige vakantie­bestemming die moet verhullen dat hij gewoon thuisblijft. Zo ging hij ooit naar Tuinesië en Balkonia, en vorig jaar had hij twee heerlijke weken aan de Costa del Serre.

Ieder jaar opnieuw moet hij van zijn broers en zussen aanhoren hoe mooi de binnenlanden van Spanje zijn. En hoe gastvrij Duitsland is. En dat je in Kroatië nog kunt dineren voor minder dan 30 euro. ,,En dat is dan niet eens per persoon, hè Jos, maar voor het hele gezin! Inclusief drank! En daar krijg je tenminste nog een flink bord vol!” Vervolgens moet ome Jos zich zo ongeveer verantwoorden voor het feit dat hij gewoon liever thuisblijft.

Maar ik snap ome Jos. Ook ik ben graag thuis. Op vakantie gaan is lekker. Maar niet op vakantie gaan is wat mij betreft ook prima. Waarom zou je juist in deze tijd de risico’s opzoeken? ,,Want we móeten er echt even uit. Daar zijn we na die lockdown zó aan toe…” Pardon? Overal kampen ze nog met de naweeën van corona. En die situatie kan elk moment verslechteren. Wat dan? Dan zit je muurvast op je camping in Frankrijk. Er volgt geen repatriëring, mocht je vast komen te zitten in je vakantieland. En bij thuiskomst moet je twee weken in quarantaine. Is het dat allemaal waard? Waarom die soms maniakale drang om het vakantiegeld naar verre oorden te brengen? Helemáál onbegrijpelijk als je kijkt naar wat de gemiddelde Nederlander doet op vakantie. We zoeken bewust andere Nederlanders op. Via de campingwifi kijken we naar de Nederlandse televisie. We eten voornamelijk wat we al kennen. Pasta met rode saus of worstjes van de bbq. En stokbrood met hagelslag voor ontbijt. ,,Want dan weten we tenminste zeker dat de kinderen het ook lusten.’’ Duizenden kilometers reizen naar ‘vreemde’ plekken om het daar zo snel mogelijk vertrouwd te maken.

Ik heb een beter voorstel voor deze avonturiers. Blijf deze vakantie eens gewoon in je vertrouwde, veilige omgeving en doe daar lekker onwennige dingen. Haal je boodschapjes in de Syrische supermarkt of in de Chinese toko in plaats van in die voorspelbare supermarkt om de hoek. ­Bezoek kastelen, kleine musea en bezienswaardigheden in de buurt, of boek juist een hotelletje in Friesland of Drenthe. Ga de befaamde Hanzebitter kruidkoek eten in Zwolle. Pik een terrasje in Delft. Ga barbecueën met de Surinaamse of Turkse buren. Ga wandelen in Limburg. Daar heb je ook bergen. En daar versta je de mensen óók niet. Of doe net als ome Jos, en ga lekker tien dagen naar de Mondkapverdische eilanden. Niet alleen valt er in je eigen vertrouwde omgeving nog genoeg te ontdekken. Daarmee investeer je óók nog eens in onze eigen economie.

Terug naar het overzicht