robscheepers.com
Columns
22 mei 2020

Brandende Kwesties

Mij vallen tijdens deze coronaperiode twee ­zaken op. Ten eerste, de absurde wachttijden bij de milieustraat. Ik heb er laatst zo lang in de rij gestaan, dat mijn aanhangertje snoei­afval al gecomposteerd was nog voordat ik de slagboom bereikte. Met als gevolg dat ik daarna een tierende milieustraatsurveillant aan mijn broek had.

Het tweede wat me opvalt is het hoge aantal branden. Natuurlijk hadden we de grote natuurbrand in de Peel. Maar sinds een paar weken gaan er dagelijks ook auto’s in vlammen op. In Arnhem, maar ook in Eindhoven. De politie vermoedt nu dat er een pyromaan actief is. Prima speurwerk jongens. Want mijn eerste angst was dat het zou gaan om een bende van rebelse aanmaakblokjes die zelfmoord plegen op een autoband. Maar nee, pyromanen dus.

Om pyromanen te begrijpen moet je weten wat hen beweegt. Pyromanie is een psychische aandoening, waarbij patiënten een stoornis hebben in de impulsbeheersing. En blijkbaar zijn het nooit impulsen om ongevraagd cake te bakken voor de hele buurt. Of de impuls om zwerfafval op te rapen. Maar altijd de impuls om te liegen of om dingen te stelen. Of dus de onbeheersbare drang om dingen in lichterlaaie te zetten.

Het wachten is nu op de eerste auto die volledig uitfikt omdat er bij de brandweer geen brandmelding binnenkomt. Want de zendmasten die het signaal moeten doorgeven zijn óók een populair doelwit bij brandstichters. Ik zeg hier bewust brandstichters en niet pyromanen. Omdat de zendmastbranden niet veroorzaakt worden door vuurzucht, maar door koekiewoekie complotdenkers die een verband zien tussen 5G en Corona. Een intelligente lock-down is voor deze groep absoluut te hoog gegrepen.

Maar goed. Nou zit ik noodgedwongen in theater-loze maanden. En als ik tijd over heb dan ga ik al peinzend wereldproblemen oplossen. En toen bedacht ik het volgende: Kunnen we die twee bovengenoemde problemen niet combineren? Kunnen gemeentes niet een nutteloos terreintje net buiten de stad vrijmaken? Puntig hek eromheen met wat van die nukkige opzichters in fluoriserende hesjes bij de ingang. En op doordeweekse dagen tussen 10 en 5 mag iedereen daar gratis al hun brandbaar afval dumpen. Hout, grof tuinafval, papier, karton etc. En ’s avonds mogen alle lokale pyromaantjes zogenaamd ‘stiekem’ over het hek klauteren en de boel lekker in de hens zetten. Milieustraat tevreden. Autobezitters tevreden. Pyromanen tevreden. En als ik tenslotte van de gemeente subsidie kan krijgen voor dit innovatieve plan, dan ben ook ik tevreden.

Terug naar het overzicht