robscheepers.com
Columns
1 mei 2020

Key pieces & basics

Of ik even naar boven wilde komen. Mijn vrouw stond boven aan de trap te glunderen. De primitieve gedachte die mijn hoofd op dat ­moment binnenplopte bleek niet waarvoor ze me liet komen. Nee, ze had haar kledingkast opnieuw ingericht. ,,Geïnspireerd op kledingstyliste Lonneke Nooteboom’’, glunderde ze. ,,TADAAAAA!!” Met een triomfantelijke zwaai gingen de kastdeuren open. Ik zag een kast met kleding. Zoals voor mij iedere kast met kleding eruitziet als een kast met kleding. ,,Wat valt je op?” Ik keek naar de kast als een aap naar een roestig horloge. Geïnteresseerd, edoch niet begrijpend. ,,Zie jij niet dat de key pieces bovenin hangen? En op de onderste stang hangen al mijn basics! Gerangschikt op kleur.” Ik zag dat niet. ,,Volgens Lonneke moet je investeren in goede basics, en die complementeren met één in het oog springende key piece!”

Ik heb de afgelopen dagen wetenschappelijke uiteenzettingen gelezen van virologen die ik beter begreep dan deze kledingkastconstructie. Ik heb zelf geen ­basics en key pieces. Althans, volgens mij niet. Ik heb kledingstukken die passen en kledingstukken die door de quarantaine inmiddels niet meer zo lekker passen. ,,En? Ziet er fokking strak uit of niet? Voortaan heb ik altijd in één oogopslag een passende combi. Bovenin een key piece uitzoeken, en die aanvullen met basic stukken van de onderste stang.” Met een scheef oog keek ik naar mijn eigen kledingkast. Ik zag volledig willekeurige stapels. Mijn mannenlogica is dat ik gewoon aantrek wat boven op de stapel ligt. De onderste helft van de stapels kan weggegooid worden zonder dat ik het mis.

Wanneer je zoals nu noodgedwongen 24/7 op ­elkaars lip zit, worden ineens kleine dingen extra duidelijk. En heb je ook de tijd om ze te leren begrijpen. Toen ik de ­gerangschikte kast zag, snapte ik ineens waarom mijn vrouw er altijd uitziet om door een ringetje te halen. Kledingtechnisch gezien volledig in balans. En waarom ik er altijd wat slonzig bij loop in mijn per-ongeluk-combi’s. Ze heeft onlangs mijn lievelingsslaapshirt van Nirvana weggegooid. Ze kon namelijk niet leven met het idee dat als er ’s nachts brand uit zou breken in ons huis, dat ik dan in dát afgetrapte vod de straat op zou moeten. Alsof ik daar op dat moment ook maar één seconde mee bezig zou zijn.

Terug naar het overzicht