robscheepers.com
Columns
6 maart 2020

Denken voor je dumpt

Afgelopen carnaval liep ik door Eindhoven met twee lege plastic bierbekers in mijn hand. Al vanaf het stationsplein was ik op zoek naar een prullenbak. Of beter gezegd; een prullenbak met plek. Want alle afvalpunten die ik tot dan op mijn route had gezien, puilden tot ver over de rand uit.
Het exemplaar voor de tent op de markt spande echter de kroon. Hij had wat weg van Gloria, de alwetende pratende storthoop van de Freggels. Een anderhalve meter hoge dampende piramide van bekers, blikjes, frietbakjes, loempiaservetjes en hamburgerdoosjes staarde me aan. Het moet voor omstanders een raar gezicht zijn geweest. Een 2 meter lange behoorlijk aangeschoten man in een fanfarekostuum met twee lege bekertjes in zijn hand, die secondelang vertwijfeld naar een berg vuilnis staat te loeren.

Als die situatie mij iets duidelijk maakte is dat ik het gewoonweg niet kan, troep op de grond gooien. Mijn klasgenoten slingerden vroeger alles ongeïnteresseerd in de berm. Ik pendelde doodleuk naar huis met een lekkend colablikje onder mijn snelbinder. Niet omdat ik nou zo’n brave Hendrik was, maar gewoon omdat ik het dumpen van rotzooi nooit heb begrepen.Sigaretten op de grond naast een rookpaal. Waarom? Je staat nondeju náást een rookpaal. De schofterig uit een auto geflikkerde rommel in de bocht van een afslag op de snelweg. De achtergebleven chips zakken en frisdrankflesjes op het strand. Ik kan er met mijn verstand niet bij. Een McDonald’s parkeerterrein zorgt bij mij voor enerzijds afgrijzen, maar ook voor verwondering. Want welke kortsluiting maakt je trage brein op het moment dat je besluit om de shit doodleuk door het autoraam naar buiten te kieperen? De grootste zak blijft dan naar mijn mening toch echt achter in de auto.

De parkeerplaats is nota bene vergeven van drive-by prullenbakken. Je hoeft niet eens uit te stappen om alles keurig weg te gooien! Ik heb altijd het idee dat de herseninhoud van deze dozen-dumpers verdubbelt tijdens het verorberen van een hamburger.
Het consumentenmerk dat echter verantwoordelijk is voor de grootste hoeveelheid zwerfafval in Nederland is ironische genoeg Red Bull. Red Bull zorgt met zijn blikjes energydrink voor vleugels, voor een powerboost, voor een opkikker…. Maar blijkbaar niet voor de benodigde energie om even naar een prullenbak te lopen. En kom niet aan met groepsdruk of onwetendheid. Het is gewoon een mindset. Dat bewijst Holle Bolle Gijs in de Efteling.
En voor de duidelijkheid, ik schrijf bovenstaande niet eens zozeer op vanuit een moralistisch oogpunt. Ik begrijp het gedrag oprecht niet. Maar van de andere kant, er waren zondag vast ook carnavalsvierders in Eindhoven die niet begrepen waarom een waggelende muzikant minutenlang probeerde om twee lege bekertje in evenwicht te krijgen bovenop een berg afval…

Terug naar het overzicht