robscheepers.com
Columns
26 maart 2020

Het is geen GÉÉN VAKANTIE

“Nou jongens en meisje. Vandaag beginnen we dus met de thuisstudie. Spannend hè? Omdat de scholen gesloten zijn ja, heel goed Liese. En daarom hebben jullie allemaal opdrachtjes voor jullie liggen. Kijk maar eens. Dus eigenlijk doen we gewoon alsof we vandaag in de klas zitten.

Nee inderdaad, het is niet helemaal hetzelfde want we hebben hier geen digibord. Dat snap ik. Reinier blijf zitten. Wat ga je doen? Liese geen puzzelstukjes in je mond stoppen, dat is vies. Reinier! Zet dat servies terug. Oh ja, heel slim van jou, dat is ook een bord. Jaja, ik weet dat dat ook een bord is maar het hoeft niet. Zet terug! Nou ik denk niet dat hupsakee muziek echt fijn werkt Liese, denk jij van wel? Goedemorgen Lennard, beetje laat maar ga maar zitten dan kun jij ook meteen beginnen met jouw lessen.

Ik heb hier een overzicht wat we vandaag allemaal gaan doen. Waarom? Omdat ik vandaag eigenlijk een beetje de juf ben, grappig toch? Nee Liese, niet jouw echte juf. Wat zeg je? Nee, want jouw juf heeft geen piemel. Dat weet ik. Lach niet Philip, jij mag beginnen aan jouw vel tafeltjes.

Wat ga jij doen Lennard? Ik dacht het niet vriend. Nee jij mag nu niet eerst een tosti maken. Reinier bemoei je er niet mee. Nee Lennard. Serieus dit? Je komt hier te laat binnen strompelen, en dan wil je nog op je gemak gaan ontbijten? Had je maar op moeten staan toen we je riepen. Wel waar. We hebben je drie keer geroepen. Nu is de tafel opgeruimd. Dus begin maar met je opdrachten. Ja dat doe je wel. Jawel. Nee Lennard, het is géén vakantie. Oh verpesten wij jouw leven? Wat? Joh, het maakt me niet uit dat al jouw vrienden online zijn, jij gaat niet gamen! Jij begint gewoon aan jouw lessen. Nee Philip, je bent nog lang niet klaar dus leg de iPad weg. Ja prima dat je van Minecraft ook heel slim wordt maar nu niet. Straks. Eerst je tafelsommetjes klaar. LENNARD WAAG HET NIET. ER WORDT GEEN TOSTI GEMAAKT. HOOR JE ME? Er wordt gewerkt tot half 10 en dán mogen jullie iets eten. Ja, en iets te drinken. Nee, nu drinken jullie nog even niks. Dat mogen jullie in de klas ook niet. Niet waar, dat weet ik zeker van niet. Nou, en al mag het daar wel, hier mag het niet. DAAROM NIET! Liese, begin onderhand eens aan die puzzel! En Reinier laat dat bord liggen. Dat hoef je niet aan Lennard te laten zien. Weet je wat? Ga allemaal maar lekker naar buiten. HUP!”

Ergens in een ver verleden begon ik aan de PABO. Ik hield het slechts vol tot aan de herfstvakantie. En sinds de eerste thuisschool ochtend afgelopen week weet ik weer precies waarom. Niet alleen mega respect voor alle vitale beroepen die op dit moment onze samenleving draaiende houden. Maar zeker ook voor alle gedreven juffen en meesters. Wat mij betreft mogen daarom ook de onderwijssalarissen er een schepje bovenop krijgen na deze Corona crisis.

Terug naar het overzicht